1 Aralık 2010 Çarşamba

güneş gözlüğü seçimi nasıl olmalıdır?

http://www.bayansitesi.net/wp-content/uploads/gunes-gozlugu1.jpgGüneş gözlüğü seçerken dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?
Güneş gözlüğü bir moda aksesuarı değildir. Aynı zamanda göz sağlığını doğrudan ilgilendiren koruyucu bir araçtır. Bu nedenle gözlüğü bu şekilde değerlendirmek gerekir. Güneş gözlüğü, güneş ışığında bulunan ultraviole (UV) ışınlarından korunmak için kullanılır. Çünkü UV ışınları gözde kalıcı körlüğe kadar uzanan genıs bir patoloji oluşturabilir.
- Daha koyu renkli gözlük camları daha iyi mi korur?
Hayır. Camın koyuluğunun UV filtresi ile bir alakası yoktur. Hatta filtresiz koyu renkli kalitesiz bir güneş gözlüğü kullanmak, kullanmamaktan daha kötüdür. Camdaki UV filtresi gözlüğün sertifikasında belirtilmiştir.
- Sertifikalarda yazan UV 400 ne anlama gelir?
UV ışınlarını hangi dalga boyunda filtrelediğini gösterir. Bu tip filtreleme gündelik kullanım için uygun olurken dağ ve deniz sporlarını yoğun olarak yapan kişilerin güneş gözlüklerinin filtreleri de özel olmalıdır. Bu konuda doktorunuzdan veya optikçinizden bilgi almalısınız.
- Gözlük camının kaliteli olup olmadığını nasıl anlarız?
Cama yakından dikkatle baktığınızda camda mikro hava kabarcığı, lekeler veya dalgalanma görüntüsünün olmaması aynı zamanda da camdan bir objeye bakarken camı çevirdiğinizde görüntünün bozulmayıp aynı kalması gerekir. Gündelik yaşamda belki de en garantisi bilindik marka bir gözlüğü yetkili bir optik mağazasından almak olacaktır.
- Çocuklar da güneş gözlüğü kullanmalı mıdır?
Evet. 2 yaş üzeri çocukların güneş gözlüğü kullanmasını sağlamak, onların sağlığı için faydalıdır.
- Güneş gözlüğü alırken sadece cam kalitesi mi önemlidir?
Hayır. Çerçeve materyali de çok önemlidir. Alerjik bünyeli kişilerde nikel içerikli metal çerçeveleri tercih etmemek daha doğru olacaktır. Kullanım amacına göre, örneğin spor gözlüklerinde kırılmaya dayanıklı esnek çerçeveler doğru tercih olacaktır.
- Daha büyük ve geniş camlı gözlükler daha mı iyidir?
Hayır. Gözlüğün ve çerçevenin büyüklüğü, kişinin yüz şekli ve kullanım amacına göre uygun seçilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder